Toelatingsprocedure 2024

De toelatingsprocedure van 2024 is reeds afgelopen. Word je graag op de hoogte gehouden voor de toelatingsprocedure van 2025? Meld je dan hier aan als geïnteresseerde. 

De procedure bestaat uit de volgende rondes:

Ronde 1:

  • Registratie
  • Capaciteitentest

14 maart 9.00 uur - 25 maart 12.00 uur

Ronde 2:

  • Schrijfproef
  • Talentgerichte vragen

9 - 12 april (een dagdeel)

Ronde 3:

  • Gesprekken toelatingscommissies

14 - 24 mei (een dagdeel)

Bekendmaking van de nieuwe trainees

Uiterlijk 27 mei

Kennismakingsronde

3 - 7 juni

Plaatsing

Tweede helft juni


Rondes van de procedure

De toelatingsprocedure van de Academies gaat elk jaar in het voorjaar van start. Het is één procedure waarin je solliciteert voor onze beide traineeopleidingen en hij bestaat uit drie rondes. Sommige rondes bestaan uit verschillende onderdelen. Dat lijkt veel, maar op deze manier wordt de procedure in behapbare stukken opgedeeld en heb je dus genoeg tijd om je voor te bereiden op iedere ronde. Hieronder geven we uitleg over elke ronde.

Inloopspreekuren
Gedurende de toelatingsprocedure organiseerden we twee online inloopspreekuren:

  • op vrijdag 22 maart om 15.00 uur;
  • op vrijdag 5 april om 11.00 uur.

Tijdens de spreekuren beantwoordden we al jouw mogelijke vragen rondom de toelatingsprocedure. Los van deze spreekuren kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Karen van der Els als je vragen hebt. 

Ronde 1:   capaciteitentest

Als je aan de toelatingsprocedure wil deelnemen, registreer je je eerst in de ePortfolio. In de ePortfolio kun je je sollicitatie in je eigen tempo doorlopen. Als je uitlogt blijven reeds ingevulde gegevens bewaard tot de volgende keer. Na jouw registratie doorloop je in de ePortfolio twee stappen. Allereerst maak je een cognitieve capaciteitentest, ook wel een IQ-test genoemd. Deze test bestaat onder andere uit cijferreeksen, analogieën, diagrammen en figuurreeksen. Klik hier om alvast te oefenen. Vervolgens upload je jouw cv en getuigschrift(en) of een ander bewijs van (binnenkort) afstuderen. 

Op basis van de resultaten van de cognitieve capaciteitentest maken we een eerste selectie. Als je bent geselecteerd, ga je naar de tweede ronde van de toelatingsprocedure. 

Ronde 2:   schrijfproef en talentgerichte vragen

De tweede ronde van de toelatingsprocedure bestaat uit twee onderdelen: een schrijfproef en twee talengerichte vragen. De schrijfproef is een opdracht waarin we je vragen om een advies, een notitie of een brief te schrijven over een actueel maatschappelijk vraagstuk. Op basis van deze opdracht beoordelen wij of je een gestructureerd en overtuigend betoog over een juridisch onderwerp kunt schrijven: een essentiële kwaliteit van wetgevingsjuristen en overheidsjuristen. De schrijfproef duurt twee uur. Na een pauze beantwoord je twee vragen over jouw motivatie en talenten. Zo willen we graag iets meer te weten komen over wie jij bent en wat jou drijft. Juist die persoonlijke aspecten zijn - naast jouw juridische kwaliteiten - erg belangrijk voor ons en voor de Rijksoverheid. Het beantwoorden van de vragen duurt 45 minuten. 

De schrijfproef en het beantwoorden van de talentgerichte vragen vinden plaats op de locatie van de academie te Den Haag.

Op basis van de gecombineerde resultaten van de schrijfproef en de talentgerichte vragen maken we een selectie. De geselecteerde kandidaten gaan door naar de derde en laatste ronde. 

Ronde 3:   gesprekken toelatingscommissies

Voor de laatste ronde van de procedure ga je op gesprek bij twee toelatingscommissies.  Zij vragen naar je persoonlijke achtergrond en studie- en werkervaring. Ook leggen zij je enkele (juridische) dilemma's en vraagstukken uit de praktijk voor om te zien hoe jij dergelijke dilemma's en vraagstukken analyseert en beoordeelt.

Bekendmaking nieuwe trainees

Na afronding van alle gesprekken, vindt een laatste selectie plaats. We bellen alle kandidaten om de uitslag van de derde ronde mee te delen. Deze uitslag kan zijn:
1.    Je bent toegelaten tot de traineeopleiding. Gefeliciteerd, we zien je graag bij de kennismakingsronde!
2.    Je bent niet toegelaten tot de traineeopleiding. Wat ontzettend jammer! Maar je kunt volgend jaar nogmaals solliciteren.
3.    Je staat op de wachtlijst. Soms weten we nog niet zeker hoeveel opleidingsplaatsen er beschikbaar zijn en wachten we op de definitieve bevestiging van een of meer ministeries of uitvoeringsinstanties. In dat geval moeten we je vragen om nog even te wachten tot we zeker weten of we je een opleidingsplaats kunnen bieden.

Kennismakingsronde en plaatsing werkplek

Als je bent toegelaten als trainee maak je gedurende de kennismakingsweek kennis met de academie, de andere trainees en de opleidingsplekken. We vertellen je alles over de opleiding en je hoort van (oud)trainees hoe zij hun werkplekken ervaren. Tegelijkertijd kunnen de leidinggevenden van de opleidingsplekken ook kennis maken met de nieuwe groep trainees om zo te zien wie er goed in hun team zou passen. Goed om te weten: de dagen van de kennismakingsronde zijn goed gevuld met afspraken, we gaan ervan uit dat je dan elke dag volledig beschikbaar bent!

Na de kennismakingsweek bepaalt de rector van de academie waar je aan het werk gaat - indien mogelijk rekening houdend met de voorkeuren van de opleidingsplekken en de trainees - en tot welke traineeopleiding (wetgevings- of overheidsjurist) je wordt toegelaten. Na de zomervakantie start je in september aan jouw carrière als jurist bij de Rijksoverheid!

Meer informatie?

Karen van der Els

Karen van der Els

Coördinator officemanagement

k.vanderels@acwet.nl
070 - 312 98 32