De opleiding

Trainees volgen gemiddeld 1,5 dag per week een beroepsgerichte opleiding aan de Academie. De opleiding is erop gericht om trainees juridische en professionele kennis en vaardigheden bij te brengen die zij nodig hebben in hun werk bij de Rijksoverheid. Zo krijgen trainees training in onderhandelen en adviseren, oefenen ze met het schrijven van wetgeving en besluiten, en volgen ze interactieve werkcolleges op het gebied van staats- en bestuursrecht, Europees recht en mensenrechten. 

Omdat je tijdens het traineeprogramma een vaste werkplek hebt bij een ministerie of uitvoeringsorganisatie, word je al snel gezien als volwaardig collega met de daarbij behorende verantwoordelijkheden.'

Naast de opleidingsdagen op de Academie, bezoeken trainees tijdens hun opleiding diverse overheidsorganisaties. Zo brengen we een bezoek aan de Raad van State, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het Kabinet van de Koning en de rechtbank Den Haag. Daarnaast reizen we tijdens de Europese werkweek naar Brussel om daar verschillende Europese instellingen te bezoeken die voor juristen in Nederland van belang zijn (denk aan de Europese Commissie en de Permanente Vertegenwoordiging). 

De opleiding van de Academie heeft niet alleen een inhoudelijke, maar ook aan belangrijke netwerkfunctie. Trainees bouwen met hun jaargenoten een bijzondere band: samen begin je aan je professionele loopbaan en deel je de daarbij behorende uitdagingen. De Academie heeft inmiddels een grote groep alumni, die zich voor de Academie blijven inzetten en op wie de zittende trainees kunnen terugvallen. Academist ben je voor het leven! 

Trainees worden tijdens hun opleiding bij de Academie begeleid door de opleidingscoördinatoren en programmanager. Op hun werkplek krijgt iedere trainee een patroon toegewezen die de trainee wegwijs maakt binnen de organisatie. 

Wil je meer weten over de inhoud van de trainee-opleiding van de Academie, bekijk dan via de knop rechts de studiegids (onder voorbehoud van wijzigingen).

Download

Studiegids traineeprogramma 2023/2024

Downloaden

Impressiefilmpjes