21 november 2013

GrondwetStrijd: workshops ter inspiratie

Ruim 100 deelnemers werken momenteel hard aan wijzigingsvoorstellen voor de huidige Grondwet. Van studenten (kunst)geschiedenis, politicologie en rechten (HBO en WO) tot ambtenaren, ZZP’ers en advocaten. Om inspiratie op te doen hebben 70 van hen deelgenomen aan twee workshops. 

Huygens ING: lessen uit het verleden

Bij het Huygens ING gaven historici Karin van Leeuwen, Marijke van Faassen en Marielle Scherer inzicht in de ideeën van eerdere grondwetherzieners. Martin van Haeften gaf als secretaris van de laatste staatscommissie herziening Grondwet een kijkje achter de schermen. Hij schetste de lange aanloop naar en de politieke context rond deze adviescommissie. 

Workshop Lessen uit het verleden

De Raad van State en de rol van de Grondwet

In de middag werden de deelnemers bij de Raad van State welkom geheten door de vice-president mr. J.P.H. Donner. Daarna werd belicht welke rol de Grondwet in het werk van de Afdeling advisering van de Raad van State speelt. 

Artikel Telegraaf ‘Mijmeren over de Grondwet’

10 voorstellen naar volgende ronde

Het wachten is nu op de grondwetsherzieningen die voor 1 december moeten worden ingediend. Een deskundige jury onder leiding van prof. dr. J.Th.J. van den Berg beslist welke 10 ingezonden voorstellen door mogen naar de tweede ronde die op 1 januari 2014 begint. 

Op 1 oktober is de GrondwetStrijd in het kader van 200 jaar Koninkrijk van start gegaan.

Meer informatie GrondwetStrijd

Delen