5 juli 2022

De toelatingsprocedure en kennismakingsweek door de ogen van (aankomend) trainee Casper

25 februari 2022
Een goed begin, is het halve werk. De langverwachte mail van de Academie is binnen: de toelatingsprocedure gaat nu echt van start. Voortvarend ga ik aan de slag met het nadenken over mijn vakken, CV en motivatie voor de Academie. Deadline is 15 maart. In een Word-bestand schrijf ik de antwoorden op de vragen ‘Wat is je drijfveer om te solliciteren, juist voor dit traineeprogramma?’ en ‘Hoe wil je je talenten inzetten om bij te dragen aan de juridische uitdagingen waar de Rijksoverheid de komende jaren voor staat’?. De paniek slaat toe als het om 1500 tekens blijkt te gaan in plaats van woorden. Na een spoedcursus samenvatten druk ik op ‘Verzenden’. Nu is het wachten tot 28 maart.

25 maart 2022
Verrassing! De uitslag is er eerder dan verwacht, met positief nieuws. Dat betekent dat nu het echte werk begint. Ten eerste de assessments. Vol verwachting klopt mijn hart als de computer mijn profiel berekent. Ben ik de ideale schoonzoon? Of blijk ik toch die asociale hork met dat korte lontje te zijn? Wat moet de psycholoog wel niet van mij denken. Om over het rollenspel nog maar te zwijgen.

Als mijzelf vertrek ik vervolgens richting Den Haag voor de schrijfproef. Zekerheidshalve heb ik een trein eerder gepakt. Op een bankje tegenover mij op het Lange Voorhout zie ik een net geklede leeftijdsgenoot. Zou zij ook de schrijfproef maken? Op hetzelfde moment lopen we richting de Academie en jawel: een medekandidaat.

Na een uur zwoegen over de schrijfproef loop ik samen met de andere kandidaten naar buiten. De AVG en de Ambtenarenwet worden uitgebreid besproken. Als dat maar goed afloopt…

29 april 2022
Mijn telefoon trilt. Mailtje van de Academie: Toelatingsbeslissing ronde 2. Nerveus open ik mijn mail en zie ik dat ik door ben naar de laatste ronde!

Een aantal dagen later stap ik, nerveuzer dan de vorige keer, in de trein naar Den Haag. Wat moet ik verwachten? Mijn scriptie heb ik weer uit de kast getrokken, en mijn schrijfproef nog een keer goed nagelezen. Met een klein schietgebedje loop ik de Academie binnen. Om een uur later, na het geven van een zweterig, slap handje naar buiten te lopen. 30 mei staat rood omcirkeld in de agenda. Het lange, lange wachten kan nu echt beginnen.

27 mei 2022
Het is mooi weer, een goed moment om te sporten en mijn hoofd leeg te maken. Voor de zekerheid zet ik mijn geluid aan, je weet maar nooit. Bij een pitstop controleer ik vlug mijn telefoon: gemiste oproep uit Den Haag. Met een verhoogde hartslag (van het sporten) bel ik terug. De dag dat je wist en hoopte dat zou komen is na 3 maanden eindelijk hier. Na de zomer ga ik beginnen als trainee bij de Academie! Op naar de kennismakingsweek, waar ik mijn medetrainees en toekomstige werkplek ga ontmoeten.

7-10 juni 2022
Daar staan we dan. Nog licht ongemakkelijk kijken mijn medetrainees en ik elkaar aan. Wat kunnen we verwachten van de kennismakingsweek? Is het een beetje een leuke groep? Als een volleerde brugklas lopen we met naambordjes achter onze begeleiders aan van ministerie, naar uitvoeringsinstantie en weer terug. Voorzichtig wordt onderling gepeild: welke plek lijkt jou interessant? Wil ik overheidsjurist worden, of toch liever wetgevingsjurist?

Na vier intensieve dagen zit de week er bijna op. Ondertussen zijn we experts op het gebied van speeddaten, quizzen en kletsen. Tijd om weer terug te keren naar ons ‘normale’ leven, met scripties en werk. Maar niet voordat we, na uren met elkaar te hebben doorgebracht, nog één biertje gezamenlijk drinken op het Plein. Dat smaakt naar meer!

Na de zomer ga ik met veel plezier en enthousiasme aan de slag als wetgevingstrainee bij het ministerie van LNV. Nu nog even mijn baas bellen…

 

Delen