18 december 2023

Column Ali Mohammad: mijn eerste maand als programmamanager

Alsof het de eerste schooldag was. Na een thuisblijfvakantie in Rotterdam brak de maand november aan. Opgewekt nam ik de metro naar Den Haag Centraal om te beginnen aan mijn nieuwe baan als programmamanager bij de Academies voor Wetgeving en Overheidsjuristen. Vanuit het station wandelde ik langs de Koekamp en de zes beelden voor de Hoge Raad. Daarna betrad ik het Lange Voorhout dat bezaaid lag met gele blaadjes. Ik keek op mijn horloge. Te vroeg. Dan maar een kop koffie drinken. In het dichtstbijzijnde koffietentje sloeg ik mijn lege notitieboek open om mijn intenties voor de dag op te pennen. Vlak daarna liep ik naar Lange Voorhout 62 en begon mijn avontuur. 

Met open armen ontvingen mijn collega’s mij op mijn nieuwe werkplek. Ik kreeg meteen een rondleiding door het pand. Ik was er weleens geweest als examencommissielid, maar ik zag het pand nu met andere ogen. Voor het eerst vielen mij de geschenken van oud-trainees op die overal waren tentoongesteld. 

De eerste weken stonden in het teken van mijn collega’s leren kennen en ingewerkt worden. Al vrij snel werd mijn agenda gevuld. Ik kon zelfs al een keer zelf een cursusonderdeel doceren. 

Mijn notitieboekje is nu vol. Als ik erdoorheen blader herinnert elke bladzijde mij aan een ontmoeting. Met collega’s die vernieuwende ideeën delen. Met leidinggevenden die cursussen voor hun teamleden willen organiseren. Of met docenten die hun bevlogenheid voor het onderwijs tonen. De gesprekken leiden tot plannen. En dankzij de opleidingscoördinatoren en docenten leiden die plannen tot cursusbijeenkomsten. Ik voel dan de levendige energie in onze gangen. De deelnemers zijn samengekomen om met en van elkaar leren. Daar gaat het uiteindelijk om.

Nieuwe notitieboekjes liggen klaar voor gebruik. Dit keer ook voor de begeleiding van trainees bij hun eindopdracht waarmee ze onlangs zijn begonnen. En voor de grote uitdagingen bij de rijksoverheid in de nieuwe kabinetsperiode. 

Als ik de krant opensla, lees ik dat die grote uitdagingen pas later in de kabinetsformatie aan bod komen. De formatie gaat eerst over een basislijn voor onze eeuwenoude Grondwet. Alsof het zijn eerste schooldag is.

Daarop hoeven we gelukkig niet te wachten. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en inspirerende bijeenkomsten op te zetten.

Delen