Wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (online)

« terug naar overzicht

Datum
24 september 2020

De lezing is voltekend. Uw aanmelding komt op een wachtlijst te staan. Mocht er een plek vrijkomen, dan nemen wij contact met u op.

Online lezing van Floris van Laanen (JenV) en Lotte van der Laan (VWS), die als wetgevingsjuristen betrokken zijn bij de totstandkoming van het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Kamerstukken 35326).

Dit wetsvoorstel, aanvankelijk bekend als ‘spoedwet’ die op 1 juli 2020 in werking zou treden, maakte nog vóór de indiening veel los. Zo stelde hoogleraar Wim Voermans dat het wetsvoorstel ons terugbrengt naar de tijd van Willem I. Marc Chavannes oordeelde dat de wetgevingsambtenaren van de ministers van Volksgezondheid en Justitie ‘een robotisch concept van een wet bij elkaar [hadden] geschreven, waar Viktor Orbán graag voor zou tekenen’. Demonstranten scandeerden ‘Spoedwet NEE’. PvdD-fractievoorzitter Ouwehand hoopte op een van de ‘befaamde woede-uitbarstingen’ van de minister-president en dat hij ‘er ook van geschrokken is dat de ambtenaren, hoewel die normaal gesproken hun werk goed doen, zo'n wet hebben geschreven die heel diep ingrijpt op onze grondrechten’. ‘Het origineel was gewoon een gedrocht’, zou ‘een ingewijde’ volgens verschillende kranten gezegd hebben.

Wat staat er in dat wetsvoorstel? Wat heeft het kabinet bewogen om ertoe te komen? Hoe zag het stormachtige proces eruit? En hoe was het om als wetgevingsjurist in het oog van de storm te verkeren?

Tijdens deze online lezing beantwoorden Floris van Laanen en Lotte van der Laan de genoemde vragen. Zij zullen ook ingaan op de werkwijze die het wetsvoorstel beoogt te vervangen, waarbij de voorzitters van de veiligheidsregio’s opdrachten van de ministers van VWS en JenV uitwerken in noodverordeningen.

In verband met de maatregelen met betrekking tot het Coronavirus is de lezing online te volgen. Om interactie mogelijk te maken (u kunt tijdens de lezing via een chatfunctie vragen stellen) is er een maximum van 200 deelnemers. Voorafgaand aan de lezing ontvangt u per mail inloginstructies. De lezing wordt via de online tool Webex aangeboden.

Datum: donderdag 24 september 2020
Tijdstip: van 15:30 uur tot 16:30 uur
Doelgroep: overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
PWO-punten: 1