Boekpresentatie Oorlogswinst

« terug naar overzicht

Datum
28 september 2023

De Duitsers voerden tijdens de bezetting een groot aantal verordeningen door. Een deel van deze bezettingsmaatregelen, zoals anti-Joodse verordeningen en de instelling van nationaal - socialistische organisaties als de Kultuurkamer, werd na de bevrijding zo snel mogelijk afgeschaft. Maar een ander, groter deel bleef voorlopig van kracht en een aantal kreeg later zelfs een vaste plaats in de Nederlandse wetgeving. Denk aan de radicale vernieuwing van het belastingstelsel, de verplichte ziektekostenverzekering en de huurbescherming. Deze maatregelen kwamen tot stand in een lastige wisselwerking tussen de Duitse overheersers en Nederlandse ambtenaren, en zijn na de oorlog in een langdurig en moeizaam proces ingelijfd. In zijn dissertatie Oorlogswinst beschrijft Gert Jan van Setten dat proces. Voor het eerst brengt hij uitgebreid in kaart welke maatregelen die onder Duits gezag zijn getroffen, nog steeds onderdeel zijn van ons dagelijks leven.

In deze lezing zal na een welkomstwoord door Marc Beerens (directeur-uitgever Boom Filosofie en Boom Geschiedenis), Gert Jan van Setten kort zijn boek bespreken, gevolgd door reacties van Raymund Schütz (rechtshistoricus en verbonden  aan het Gemeentearchief van Den Haag) en Peter Essers (hoogleraar belastingrecht aan Tilburg University). Wouter Veraart (hoogleraar rechtsfilosofie aan de VU) modereert de lezing.

De Academie voor Wetgeving en de Academie voor Overheidsjuristen nodigen u van harte uit voor deze lezing. Na afloop is er gelegenheid om tijdens de borrel met elkaar van gedachten te wisselen en het boek Oorlogswinst te kopen. Er kunnen maximaal 50 mensen deelnemen, wacht dus niet te lang met inschrijven!

Datum: donderdag 28 september 2023
Tijdstip: inloop vanaf 15:15 uur, lezing van 15:30 uur tot 17:00 uur, boekverkoop en borrel van 17:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Academie voor Wetgeving en Academie voor Overheidsjuristen, Lange Voorhout 62 te Den Haag
Doelgroep: Overheidsjuristen en wetgevingsjuristen
PWO-punten: 1

Lukt het niet om in te schrijven omdat u geen zakelijke gegevens kunt invullen? Neem dan contact met ons op via academie@acwet.nl.

Historicus Gert Jan van Setten (1947) was docent geschiedenis en staatsrecht en manager van een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, onder meer over de vervolging van de Sinti en Roma en over het dagelijks leven tijdens de bezetting. In 2023 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit.