Leergang adviesvaardigheden Rijksinspecties

30 « terug naar overzicht

Startdatum
26 september 2024
Doelgroep
Juristen bij rijksinspecties die ten minste zes maanden ervaring hebben in een adviesfunctie.
Leerlijn
Leergang Adviesvaardigheden Rijksinspecties
Inschrijven

Prijs € 2.000,-


Juristen die werken bij rijksinspecties geven regelmatig hun deskundig oordeel. Of dat nu gaat via een overleg met een rijksinspecteur of een nota voor de directeur. Zo kan een rijksinspecteur bijvoorbeeld vragen om te adviseren over een rapporten van bevindingen, boeterapport of proces verbaal naar aanleiding van een vermeende overtreding. Hoe zal een rechter kijken naar hoe het onderzoek is gelopen? En wat zijn de mogelijkheden voor het opleggen van een maatregel? Een ander voorbeeld is een verzoek van een managementteamlid om te adviseren over de haalbaarheid van het afwijzen van een vergunning aan een partij die de wet in het verleden veelvuldig heeft overtreden. 

Wat vaststaat is dat deze juridische adviseurs werken met specifieke en vaak ingewikkelde wetgeving. Tegelijkertijd willen zij hun collega’s effectief bedienen met hun advies. Daarvoor moet het advies niet alleen juridisch correct zijn, maar ook begrijpelijk en toepasbaar binnen de politiek-bestuurlijke context waarin het advies wordt gegeven. Aangezien juristen in hun adviserende rol diverse type vragen en situaties tegenkomen, waarop zij op verschillende manieren kunnen inspelen, hebben zij voor hun ontwikkeling doorgaans de behoefte om hierover gezamenlijk te reflecteren. 

Deze leergang richt zich daarom op de volgende onmisbare kennis- en vaardigheden voor juridische adviseurs: 

 • Politiek-bestuurlijke sensitiviteit, met aandacht voor politieke gevoeligheden en begrip en kennis van de werkomgeving, belangen en motieven. 
 • ​​​​​​​Mondelinge adviesvaardigheden, met aandacht voor regievoering en het omgaan met weerstand. 
 • Schriftelijke adviesvaardigheden, met aandacht voor het structuren, argumenteren en vereenvoudigen van schriftelijke adviesstukken. 
 • ​​​​​​​Intervisie, met aandacht voor een open houding en vertrouwelijkheid bij het behandelen van een intervisievraag. 

De deelnemers zijn werkzaam bij verschillende rijksinspecties zodat zij diverse ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Na de inschrijving voor de cursus wordt een selectie gemaakt met het uitgangspunt van maximaal vier deelnemers per inspectie. De maximale groepsgrootte is 16 deelnemers.

Delen


Resultaat

 • De deelnemer kan op basis van het gesprek met de adviesvrager een concrete adviesvraag formuleren.
 • De deelnemer kan beoordelen welke (achtergrond)informatie nodig is om goed te kunnen adviseren en weet hoe deze informatie kan worden opgehaald bij de adviesvrager.
 • De deelnemer kan de concrete adviesvraag relateren aan en positioneren binnen de bredere belangen van de adviesvrager, de leidinggevende en de organisatie, waarbij de deelnemer zich bewust is van de taakopvatting van de jurist ten opzichte van andere gesprekspartners.
 • De deelnemer kan het advies zowel mondeling als schriftelijk op een begrijpelijke en overtuigende wijze presenteren aan collega’s die geen juridische achtergrond hebben.
 • De deelnemer kan in een groepsverband kritisch reflecteren op het uitvoeren van de rol van juridische adviseur binnen een politiek-bestuurlijke context.


Programma en dagdelen

Donderdag 26 september 2024
09:30 - 16:30 Politiek-bestuurlijke sensitiviteit
Dinsdag 8 oktober 2024
09:30 - 16:30 Mondelinge adviesvaardigheden (NB: 8 personen per groep, indeling volgt. Hou beide data vrij!)
Donderdag 10 oktober 2024
09:30 - 16:30 Mondelinge adviesvaardigheden (NB: 8 personen per groep, indeling volgt. Hou beide data vrij!)
Donderdag 24 oktober 2024
09:30 - 16:30 Intervisie (ochtend of middag, indeling volgt)
Dinsdag 12 november 2024
09:30 - 16:30 Schriftelijke adviesvaardigheden

Docenten

 • drs. E.J.R. (Erland) Swaving

  Zelfstandig trainer
  Swaving Consultancy, Training en Coaching

 • drs. T. (Tonco) Modderman

  Eigenaar
  Publieke spelers

 • drs. M.C. (Mascha) Furth

  Taaltrainer
  Furth Taaltrainingen

 • mr. D. (Daniël) Schut

  Eigenaar
  AD REM debat & strategie

Meer informatie?

Margot Groenhuijsen

Opleidingscoördinator maatwerk

m.groenhuijsen@acwet.nl
070 312 98 37


Deze cursus op maat?