Leeratelier: Politiek-ambtelijke samenwerking voor ervaren rijksjuristen NIEUW!

3 « terug naar overzicht

Startdatum
12 november 2024
Doelgroep
Rijksjuristen met minimaal vijf jaar werkervaring bij de Rijksoverheid
Leerlijn
Democratische rechtsstaat
Inschrijven

Prijs € 250,-


Rijksjuristen zijn ambtelijke professionals. Om hun deskundigheid effectief in te zetten, moeten zij oog hebben voor het politiek-bestuurlijke krachtenveld waarin zij opereren. Daarin worden zij geconfronteerd met spanningen die voortkomen uit de samenwerking tussen ambtenaren en politici. Denk bijvoorbeeld aan de spanning tussen de politieke wil om een akkoord op een bepaalde manier uit te voeren en de grote kans dat de rechter deze aanpak onrechtmatig acht. Van rijksjuristen wordt verwacht dat zij goed kunnen omgaan met dergelijke spanningen door bijvoorbeeld alternatieve opties voor te stellen en door ruimte te nemen voor het bieden van tegenspraak.

Dit leeratelier richt zich op het uitwisselen van ervaringen rondom het onderwerp politiek-ambtelijke samenwerking en bestaat uit twee onderdelen.

In het eerste onderdeel bespreekt docent Mark Frequin vraagstukken en dilemma’s in politiek-ambtelijke samenwerking. Hij baseert zich hierbij onder meer op zijn eigen ervaringen en de dilemma’s waarmee hij als topambtenaar werd geconfronteerd.

In het tweede onderdeel legt hij casuïstiek voor om de uitwisseling van ervaringen door de deelnemers te begeleiden. De ervaringen kunnen raken aan verschillende onderwerpen, zoals de rolopvatting van rijksjuristen, de ruimte binnen een politieke opdracht, aspecten van timing voor effectieve advisering of de belemmeringen bij het bieden van tegenspraak.

Over de docent:

Drs. M. (Mark) Frequin is een autoriteit op het gebied van publiek leiderschap. Hij is adviseur, schrijver en docent. Hij was buitengewoon adviseur publiek leiderschap voor de overheid en heeft jarenlang gediend als topambtenaar bij acht ministeries alsmede bij andere overheidsinstellingen. Hij is schrijver van boeken als ‘Ja minister-nee minister’, ‘Met ministers op de tandem’ en ‘Tegenspraak graag’. Hij was meer dan 10 jaar voorzitter van de Vereniging voor OverheidsManagement en is organisator/debatleider van Reuring!cafe’s.

Delen


Resultaat

Na deze sessie heb je meer inzicht in de praktijk van de politiek-ambtelijke samenwerking en de kunst van het tegenspreken.


Programma en dagdelen

Dinsdag 12 november 2024
13:30 - 16:30

Docenten

  • drs. M. (Mark) Frequin


Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?