Framing voor juristen VOL!

6 « terug naar overzicht

Startdatum
12 september 2024
Doelgroep
Wetgevingsjuristen en overheidsjuristen
Leerlijn
Vaardigheden
Inschrijven

Prijs € 600,-


Besef je hoeveel invloed woordkeuze heeft op beleidsmakers en de publieke opinie? Framing is een techniek waarmee je kunt sturen hoe anderen tegen de materie aan (gaan) kijken. Een ideaal middel om in te zetten bij het formuleren van je wetsvoorstellen en juridische adviezen.

Van deze techniek hebben veel juristen nog weinig kennis. In de commercie en de politiek wordt echter volop gebruik gemaakt van framing. Illustratief was bijvoorbeeld het gebruik van het negatief klinkende 'Kunduzakkoord'versus het meer positief klinkende 'Lenteakkoord'. Vergelijk je gevoel eens bij 'de opvang van vluchtelingen' versus 'massa-immigratie' of 'besparing' versus 'bezuiniging'. Een goed frame roept exact het positieve of negatieve beeld op dat de zender wil bereiken.

Veel mensen weten niet goed hoe zij een frame kunnen herkennen of hoe zij effectief op een ongewenst frame kunnen reageren. Ook wordt framing regelmatig verkeerd ingezet waardoor een averechts effect ontstaat. Tijdens de cursus zullen wij je interessante voorbeelden rondom wetgeving en beleidsmaatregelen laten zien waarmee ook mondeling wordt geoefend.

Na het volgen van deze cursus (her)ken je de mogelijke effecten van bepaald woordgebruik waardoor je daar adequater mee om kunt gaan en daarop kunt reageren. Daarnaast leer je hoe je als jurist framing optimaal in kunt zetten.

Oud-deelnemer aan het woord

Delen


Resultaat

In deze training leer je hoe je framing zelf bewust kunt inzetten en hoe je framing herkent en kunt voorkomen dat je onbewust in het frame van een ander stapt.


Programma en dagdelen

Donderdag 12 september 2024
10:00 - 17:00

'Ik heb geleerd om een frame te herkennen. Ook de waarde van een frame. Als je een goede frame bedenkt, sta je meteen 1-0 voor!'

'Verrassend en leerzaam.'

'Bewustwording dat 'framen' en 'reframen' in veel situaties gebruikt worden en gebruikt kunnen worden.'

'Weten wat framing is en gezien wat wel werkt en wat niet.'

'Geleerd om framing te doorzien en zelf op een goede manier te kunnen toepassen.'

mr. L.C. (Laurens) Mineur, Programmamanager bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
'De mogelijkheid om te oefenen met een casus uit de praktijk en hierop gerichte feedback te krijgen van de docent. Het meedenken van de docent hierbij was waardevol. Verder zat er veel humor in de training, waren er leuke voorbeelden. Ook was er veel interactie en de frame game aan het eind van de training was leuk om te doen én illustratief.'

mr. H.C. (Erica) Huijer, Wetgevingsjurist bij het Ministerie van Economische Zaken:
'Framing voor juristen was heel leuk! Vooral het zelf oefenen met debatteren om te ervaren hoe je een goed frame neerzet, vond ik leuk en leerzaam.'

Docenten

  • mr. A. (Arthur) Noordhuis

    Trainer
    Nederlands Debat Instituut

Meer informatie?

Esther Ruigrok van de Werve

Opleidingscoördinator

e.ruigrok@acwet.nl


Deze cursus op maat?