20 januari 2014

Een maand meedraaien bij het Bureau Wetgeving van de Tweede Kamer

Lotte van der Laan & Charlotte van Niel
Trainees directie Constitutionele Zaken en Wetgeving
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kamerleden adviseren en amendementen schrijven - het is een greep uit onze bezigheden van de afgelopen maand. Als onderdeel van onze traineeopleiding aan de Academie voor Wetgeving mochten we als stagiair vier weken meedraaien bij het Bureau Wetgeving van de Tweede Kamer.

Het Bureau Wetgeving

Het was een mooi contrast met de grootschaligheid van ons ministerie: bij het Bureau Wetgeving wordt al het werk verricht door ongeveer acht jonge juristen, ondersteund door een of twee stagiairs van de Academie voor Wetgeving. Het Bureau Wetgeving is onderdeel van de Griffie plenair, waar alle binnenkomende stukken worden verwerkt. Daarbinnen is het Bureau Wetgeving verantwoordelijk voor het verwerken van de stukken met betrekking tot wetgeving, zoals wetsvoorstellen en nota’s van wijziging. De stukken die bij de ministeries een lange weg langs allerlei parafenlijnen hebben afgelegd, belanden er zo op je bureau – net uit de handen van de Koning of een minister. Daarnaast is het Bureau Wetgeving verantwoordelijk voor de juridische ondersteuning van de Tweede Kamerleden. Zo geeft het juridisch advies aan de Kamerleden en helpt het bij het opstellen en indienen van amendementen en initiatiefwetsvoorstellen.

Meteen meedoen en volop afwisseling

Bijzonder aan de stage is dat je vanaf de eerste dag meedraait: onder begeleiding van een ervaren medewerker mag je meteen nota’s van wijziging verwerken, stemmingslijsten maken en amendementsverzoeken uitwerken. Daarbij heb je rechtstreeks contact met Kamerleden of hun medewerkers – eens iets anders dan op een ministerie, waar zich tussen jou en de minister vele schakels bevinden.

Ook prettig is de inhoudelijke afwisseling: de ene dag werk je aan amendementen op een ingewikkeld wetsvoorstel over sociale zekerheid en de volgende dag verdiep je je in de nieuwe bevoegdheden van de Autoriteit Consument en Markt. Dit vereist snel inlezen en in korte tijd een juridisch en wetstechnisch correct amendement opstellen. Een grote verantwoordelijkheid, want er komen geen kwaliteitstoetsen en adviesorganen meer aan te pas. Voordat je het weet, is wat jij hebt geschreven geldend recht.

Beter begrip van het wetgevingsproces

De stage bestaat niet alleen uit het verrichten van werkzaamheden: er is een heel programma georganiseerd gericht op het verdiepen van je begrip van het wetgevingsproces. Je wordt rondgeleid langs alle onderdelen van de Kamer (ooit gehoord van het BOR?) en krijgt persoonlijke uitleg van medewerkers. Zo vertelde het hoofd van de Griffie commissies ons meer over de gang van zaken in de Kamercommissies. Hij ging onder meer in op wat gebruikelijk is in contacten tussen griffiers en departementsambtenaren en op de wetgevingsrapporten. De Kamerleden leunen sterk op de inhoud van deze rapporten voor hun vragen over wetsvoorstellen in het verslag .

Het was, kortom, een leuke en enerverende tijd, die veel aan ons begrip van het wetgevingsproces heeft bijgedragen.

Delen